top of page

HISTORIE

Ontstaan:
Op 1 november 1884 werd onder een gezellig samenzijn in het toen bekende Bredase café "De Oude Schouwburg" besloten tot het oprichten van een nieuwe Toneelvereniging en haar de naam van Vondel te geven.
Als oprichtingsdatum werd de geboortedag van Joost van den Vondel genomen. De vereniging werd in het voornoemde café gevestigd. Na 7 jaar te hebben gewijd aan de toneelkunst werd het initiatief genomen een muziekafdeling bij te voegen en op 5 juli 1891 was de "Toneel- en Muziekvereniging Vondel" een feit.
In 1891 werden de toneelactiviteiten binnen de vereniging opgeheven. In 1954-1979 had muziekvereniging ook een eigen drumban

 

 

 

 

 


 

De tweede wereldoorlog was voor de harmonie een zwarte bladzijde uit haar geschiedenis. Alle activiteiten lagen gedurende deze periode stil.
Tijdens de oorlog kwamen de muzikanten wel regelmatig samen in hotel "Groen van Pinksteren" op de hoek van de Halstraat/Grote Markt. De meeste instrumenten
waren spoorloos verdwenen, het archief moest als een hoop vuil in een kelder in de Halstraat bij elkaar worden geveegd. Na de oorlog werd de muzikale draad weer opgepakt in café "Jan van Pinksteren" aan de Haagdijk. Na de oorlog bestond de harmonie nog slechts uit een 15-tal muzikanten, die zich voornamen de vereniging nieuw leven in te blazen.

Repetitieruimten:
Vondel heeft in haar bestaan diverse repetitieruimten gehad. Het begon allemaal in Hotel "De Poort van Kleef", gelegen aan de Grote Markt naast het stadhuis. In 1950 ging de vereniging weer terug naar de Belcrum en vond
een onderkomen in café "De Nieuwe Haven" aan de Minister Kanstraat. In verband met de sluiting van café “De Nieuwe Haven” werd in 1979 café “Prins Bernhard”, gelegen aan de Polderstraat het nieuwe onderkomen. In de jaren ’80 was café de Tunnel. In 1990 verlaat de harmonie café “De Tunnel” en neemt haar intrek in Gemeenschapshuis “De Belcrum” aan het Pastoor Pottersplein, waar ze tot op heden (2023 “het Belcrumhuis”) nog steeds haar onderkomen heeft.


Dirigenten muziekvereniging Vondel:
De heren Roelen, Drohm, Karels, Maassen, Langenberg, van der Smissen, Koole, Krutwagen, Van Dun, mevr. Kromhout, de heren Van Gils, Mathlener, De Kennick, Wiche, Scheers Van Genugten, mevr. Zwart, de heren Van Ganzewinkel, Van der Sloot

 

image001.jpg
  • Facebook Basic Square
nationale muziekloterij.jpg

Wilt u onze vereniging financieel steunen en een éénmalige bijdrage doen als Vriend van Muziekvereniging Vondel, scan dan de bovenstaande staande QR-code om een bedrag te betalen.
Gebruik hiervoor de Camera App op uw telefoon of klik op de QR code.

bottom of page